Podaruj prezent

prestige club

Google Plus

Warsztaty winiarskie

Atrakcje Dworu Chotynia

Jarosław Cybulski – koneser i kolekcjoner, twórca czołowych firm zajmujących się importem wysokiej jakości win. Aktualnie prezes i współwłaściciel Wine4You. Wieloletni doradca przy kancelarii Prezydenta RP w zakresie doboru win i potraw na oficjalnie przyjęcia Głów Państw (m.in. królowej Holandii Beatrix, prezydenta USA Billa Clintona, króla Malezji i wielu innych prezydentów i premierów). Doradzał wielu znanym osobistościom ze świata kultury i biznesu. Jest autorem i konsultantem licznych artykułów i wydawnictw oraz uczestnikiem audycji radiowych i telewizyjnych o tematyce winiarskiej. W Dworze Chotynia miłośnicy wina mają niepowtarzalną okazję do pogłębienia swojej wiedzy. W naszej XXI-wiecznej piwnicy organizujemy spotkania miłośników win, warsztaty i szkolenia, prezentacje lub kolacje połączone z degustacją wina. Możliwe są także warsztaty winiarskie wyjazdowe: e-mail: cybulski@chotynia.pl

"Kto potrafi smakować, nie pije wina lecz kosztuje jego tajemnice" (Salvador Dali)

Hotel Dwór Chotynia to miejsce, które wprowadza każdego w niepowtarzalny i magiczny nastrój, a szeroka gama win z całego świata zaskakuję nawet najbardziej wyrafinowane gusta.

Proponujemy organizację warsztatów do wyboru w dwóch formach: przed kolacją lub kolację dzielimy na dwie części: podajemy przystawkę i zupę, następnie schodzimy do winiarni na warsztaty i wracamy na drugie danie i deser. Koszt warsztatów do uzgodnienia (10-14 gatunków wina). Wszyscy uczestnicy otrzymują certyfikaty potwierdzające udział w Warsztatach.

W ramach Warsztatów Winiarskich poznajemy tajniki win – między innymi:

  • techniki degustacji "OKO", "NOS", "USTA"
  • zasady podawania wina: kolejność, rodzaj kieliszka, temperatura
  • degustacja win w trzech etapach: rozpoznawanie win, ich rodzaje, aromaty i kolory
  • szczepy winogron: niezbędne informacje dotyczące szczepów winogron
  • dekantacja / karafowanie
  • dobór wina do potraw: zasady łączenia wina z potrawami
  • czytanie etykiety: poznawanie wina poprzez pryzmat etykiety. Jak rozszyfrować nazwy, regiony, apelacje i inne oznaczenia zawarte na etykiecie?
  • produkcja: najważniejsze informacje dotyczące produkcji wina. Zwrócenie uwagi na różnice w procesach technologicznych. Wina białe, różowe i czerwone.
  • praktyczne porady: gdzie i jak kupować wino, jak tworzyć domową piwniczkę, wyjątkowe roczniki
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij